Jdi na obsah Jdi na menu
 

07x.jpg

Borovice kleč je nízký druh borovic pocházející zejména z horských úpatí a svahů střední Evropy a Balkánu, kde klima je již o dost drsnější než v nížinách. To ji předurčuje k použití do téměř v jakékoli polohy naší republiky, neboť je dostatečně mrazuvzdorná a odolává povětrnostním rozmarům. Díky pomalejšímu růstu je oblíbená mezi šlechtiteli, kteří každým rokem přichází s novými odrůdami, jež se nějak liší od předchozích rostlin.

Winter Gold je atraktivní, kompaktně rostoucí jehličnan, který si zachovává všechny klady borovice kleče a navíc se pyšní zlatavými konci jehlic, které vyniknou nevíce v zimě, kdy jejich žlutozlatá barva se ještě více rozjasní. Je ideální do stálezelených skupin stejně jako solitér do větší skalky. Roste velmi pomalu, spíše do šířky a bez jakéhokoli zásahu přirozeně houstne do neprostupného, huňatého keře. Pokud přesto potřebujete, můžete ji tvarovat zalamováním či odstraňování nových výhonu v polovině jara, nebo provést mírný řez již od konce zimy. Nikdy neřežte příliš hluboko do větví bez jehličí.

Jako každá borovice potřebuje plné slunce, neutrální až mírně kyselou, dobře odvodněnou, ale v roce po výsadbě nevysychavou zem. Není náročná na umístění v rámci světových stran, snáší vítr i horko. Mrazuvzdorná min. do -40°C a vhodná i do venkovních kontejnerů.