Jdi na obsah Jdi na menu
 

09x.jpg

Pinus sylvestris 'WATERERI'
zakrslá borovice lesní
Watereri je malá, pomalu rostoucí borovice, které se ve světě ještě často prodává pod druhým názvem „Nana“,což je všeobecné pojmenování pro zakrslé rostliny. Její jehličí vyrůstá v párech a je v létě sytě zelené pouze s jemně modrozeleným nádechem a s příchodem chladnějších měsíců zelenou barvu ztrácí a nabírá modravý odstín, který vydrží až do jara. Mezi pěstiteli a zahradníky amatéry je velice oblíbená, protože roste hustě do maximální výšky mezi 3 a 4 metry v úplné dospělosti a nevyžaduje žádnou péči.

Tvar je kónický až oválně kuželovitý. Oproti základnímu duhu nevyholuje spodní větve. Borka je nápadně strupovitá a má šedohnědou barvu, která se po oloupání změní na oranžovou. Pod hustým olistěním nebývá často vidět. Díky pomalému růstu se velice hodí k pěstování na polokmenu s kompaktní korunkou.

Borovice lesní patří k nejodolnějším borovicím vůbec. Snáší vítr, mráz, slunce, sucho, znečištěné ovzduší a nevýživné půdy. Pouze si dejte pozor na podmáčenou zem, kde se nedaří žádné borovici. Pokud ji ale chcete mít krásnou, doporučujeme vaši zem smíchat 1:1 s rašelinou nebo jinou směsí s kyselým pH (např. lesní hrabankou nebo listovkou), aby dobře prokořenila. Je dobré ji zamulčovat, aby neztrácela vlhkost a udržela si co nejvíce sytě probarveného jehličí. Plně mrazuvzdorná do cca -45°C.