Jdi na obsah Jdi na menu
 

11x.jpg

Panicum virgatum 'Northwind'
proso prutnaté 'Northwind'

Panicum virgatum pochází ze Severní Ameriky od Kanady po Mexiko a v přírodě může být tento druh prosa nalezen od světlých lesů a mýtin přes prérie po písečné duny. Obecně je však Panicum virgatum spojováno s vysokostébelnatou americkou prérií a patřilo mezi počáteční inspirace německých designérů v tvorbě zahrad s prérijní tématikou.

Jedná se o velmi variabilní a dlouhověký druh, který se adaptuje na suché i vlhčí půdy. Obecně však preferuje slunné, otevřené stanoviště. Proso prutnaté vyniká svým vzpřímeným, štíhlým habitem. Pomalu (ve vlhčích půdách rychleji) se trsy rozrůstají pomocí krátkých oddenků. Úzké protáhlé listy se liší barvou od zelené po modrošedozelenou na podzim barvící od zlaté po ohnivé tóny červené v závislosti na kultivaru. Listy seřezáváme až na jaře (koncem března), aby do trsů v zimě nezatekla voda a neuhnívaly.

Od konce července se na modrozelených stoncích objevují laty purpurově hnědých kvítků rozkvétajících do bronzově béžové. Rostlina obvykle produkuje velké množství nadýchaných květenství, čímž vytvoří velký průhledný oblak nad trsem listů. U původního druhu se květenství a konce stonků lehce sklání, kultivary jsou však často šlechtěny pro vzpřímený, štíhlý tvar květenství. Špatně kvete v těžkých půdách.

'Northwind' je Neilem Lucasem (anglický specialista na trávy) označován jako jediný kultivar se skutečně vzpřímeným, štíhlým habitem. Poměrně široké, šedomodrozelené listy se na podzim barví do zářivě zlaté. Trsy dosahují výšky až 150 cm. Kultivar 'Northwind' byl vyselektován americkým školkařem Royem Diblikem, pojmenován po jeho Northwind Perennial Farm a v roce 1992 uveden na trh. V roce 2014 získal tento kultivar americké ocenění Perennial Plant of the Year (angl. Trvalka roku). Zajímavý postřeh uvádí školka North Creek Nurseries: „… byl to jediný ze 13 kultivarů Panicum virgatum, který zůstal stát i po hurikánu Floyd. A sucha v roce 1999? Žádný problém.“