Jdi na obsah Jdi na menu
 

15x.jpg

Javor dlanitolistý 'Dissectum Garnet'
Acer palmatum 'Dissectum Garnet'
Javor dlanitolistý je domácím druhem v Japonsku, Číně a Korei, kde často roste jako podrost v listnatých lesích. Rozšířil se do celého světa, kde se pěstuje jako okrasný keř vyšlechtěný do mnoha kultivarů v různých barvách listů i kůry. Roste jako stromek s nízko zapěstovanou korunkou nebo jako keř. Řadí se do čeledi Aceraceae – javorovité, rod javor.
Kultivar Dissectum Garnet patří k nejoblíbenějším javorům. Dorůstá výšky 2 metry a šířky 3 metry. Roste pomalu, široce, zapěstovaný na kmínku vytváří polokulovitou korunu s mírně převisajícími větvemi. Listy jsou hluboce stříhané, na jaře sytě červené, přes sezónu tmavnou do tmavě vínové, méně osluněné části zelenají. Podzim pak uvítají v zářivých červených odstínech.

Využití Acer palmatum 'Dissectum Garnet':
Tento javor se uplatní zejména ve skupinových výsadbách, u vodních prvků a v menších zahradách jako solitera.

Návod na pěstování:
Vyhovují mu chráněná slunná či přistíněná stanoviště s dostatečně vlhkou, propustnou, humózní, mírně kyselou půdou. Přísušek snáší špatně. Pravidelný řez většinou není zapotřebí, protože rostlina si udržuje typický tvar. Odstraňují se jen suché či poškozené větve, případně dolaďuje tvar. Škůdci tento javor většinou netrpí. Zvláště v prvních letech po výsadbě se doporučuje zimní ochrana proti silnému mrazu a prudkému slunci. Mrazuvzdornost se udává do – 21 °C (zóna 6b).