Jdi na obsah Jdi na menu
 

18x.jpg

Pinus mugo 'VARELLA'
borovice kleč
Borovice jsou nádherné stromy, které najdete v širokém pásmu klimatu - od chladných severských zemí, až po rozpálené přímořské pláně. Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, přesto nejkrásnější jsou divoce rostoucí borové hvozdy, kterým nikdo neurčoval místo ani velikost.

Rozličné odrůdy a formy zakrslých borovic a horských klečí jsou v našich zahradách zastoupeny již dlouhou dobu. V roce 1999 přišla na svět odrůda s názvem Varella. Milovníci borovic v ní již na první pohled uvidí podobnost s odrůdou Hesse, ale Varella má hustší a stěsnanější růst do kulovité kopule, zatímco Hesse je spíše horizontálně rostoucí. Varella je, dá se říci, miniaturou s velkými jehlicemi. Jsou až 11 cm dlouhé, nápadně zvlněné až kroucené, sytě zelené, pouze v zimě mohou získat trochu světlejší nádech světle zelené až žlutozelené. Zajímavostí je, že během sezóny utvoří nové výhony s jehlicemi jen asi 3 cm krátkými, jejichž svazek je tak malý, že vypadá jako špatně přilepená bambulka kulichu. Teprve zjara se prodlouží do běžné velikosti, až začnou rašit nové jehlice a totéž se opakuje stále dokola. Její růst je pomalý a tvar zakulacený.

Krásně doplní menší záhony předzahrádek a je efektním doplňkem vyšších stálezelených keřů a stromků, kterým pomůže vyplnit spodní partie. Kleče a zakrslé borovice jsou rovněž ideální do skalek, do kontejnerů, výborně se vyjímají v kompozicích s vysypanými oblázky, kamínky nebo pískem. Potřebují plné slunce a dobře odvodněnou zem. Na pH půdy příliš nezáleží, jen by neměla být přespříliš vápenatá. Po zakořenění snáší sucho. Hnojení není nutné. Plně mrazuvzdorná do cca -40°C.